Welkom bij het Nieuwe Normaal

Hoe lang nog, vragen de meeste mensen zich af. Antwoord: onbekend. Na de eerste corona-golf kan er een tweede komen. Of zelfs een volgende pandemie met een net iets ander virus. We zullen op een andere manier moeten gaan leven, op zijn minst tot er een vaccin is. Hoe? Tien voorschotten op het post-corona tijdperk.

‘Normaal’ had altijd een vrij duidelijke betekenis, zo ongeveer: wat de meeste mensen doen. Maar wat als wat we allemaal doen nu juist verkeerd is? Als we juist níét meer moeten doen wat we altijd deden. Om ‘normaal’ weer tot een goede handelwijze te maken, moet het ‘nieuwe normaal’ zorgvuldig vastgesteld worden. Hoe gaat het eruitzien? Om de dag werken? Niet meer naar de tandarts? Nooit meer zoenen met een ander? Door een tunnel de supermarkt in? Welkom bij het Nieuwe Normaal, dat toch eigenlijk niet zo genoemd kan worden. Hoezo normaal?

Mond open, neus dicht

Routinebehandelingen als tandsteen laten verwijderen en de jaarlijkse controle door de tandarts is nog lang niet aan de orde. En als het weer wel kan/mag, ‘normaal’ naar de tandarts gaan, dan zullen zij moeten hebben nagedacht hoe zij hun werk zo veilig mogelijk kunnen doen.

Waarom is hun werk voor tandartsen zo gevaarlijk? Zij lopen wel een heel groot risico omdat het coronavirus overgedragen wordt door piepkleine speekseldruppeltjes. Stefaan Hanson is de woordvoerder van het Verbond der Vlaamse Tandartsen en zich zeer bewust van het gevaar dat zijn leden lopen. En dat komt doordat bij bijna alle, zeg 99 procent, van de behandelingen in de stoel aerosolen in de lucht komen. En in de lucht kan betekenen: in de neus van de tandarts. Volgens Hanson lopen weinig andere beroepen zo’n groot gevaar op besmetting.

Wat zien we als we straks weer de praktijk binnenkomen? Op de eerste plaats zullen ons veel vragen gesteld worden. Wie zijn er in je omgeving ziek geweest? En ben je zelf besmet geweest, dan laat de tandarts je misschien niet eens binnen maar verwijst je naar het ziekenhuis. Tegen degenen die dan nog overblijven, moeten tandartsen zichzelf gaan beschermen met witte jassen, chirurgische maskers die nog de kleinste deeltjes tegenhouden en misschien ook perspex gezichtsschermen.

En dat kan alleen als al die middelen ook royaal en aanhoudend beschikbaar zijn.

De liefde bedrijven

De pandemie was nog maar nauwelijks begonnen toen al werd aangeraden in bed de standjes te kiezen waarbij de monden en neuzen zo ver mogelijk van elkaar verwijderd blijven. Niet op z’n missionaris’ dus maar op z’n hondjes, zeg maar. Maar dat advies is door virologen alweer snel teruggehaald. Speekseluitwisseling is zo goed als onvermijdelijk, zelfs met een (niet-chirurgisch) mondmasker voor neus en mond, als je al op die manier seks zou willen hebben.

Sperma is het gevaar niet. Vaginaal vocht ook niet. Wat tot nu toe het grootste risico was van seks hebben, was een soa of een ongewenste zwangerschap. Maar die gevaren zijn vervangen door het grote gevaar van een corona-besmetting.

Hoe moet dat nou? In de meeste gevallen hebben mensen seks met hun partner. Ongevaarlijk – in die zin dat partners sowieso voortdurend het risico lopen elkaar te besmetten.

Maar dan de onenightstands. Allebei zou je dan een test moeten doen om de ander te tonen dat je geen gevaar vormt. En als beide tests dan negatief blijken te zijn, zou het theoretisch veilig zijn.

Al is dat nog steeds niet 100 procent veilig want een test kan vals negatief zijn. Dat risico is zelfs zo groot dat in Belgische ziekenhuizen testen wel vijf keer worden uitgevoerd om zo zeker mogelijk te zijn van de uitslag.

Zonder gevaar boodschappen doen

Afstand houden en handen wassen, dat is het parool bij boodschappen doen. En zeker geen boodschappen doen als je zelf welk coronaverschijnsel dan ook hebt! Dat zijn dingen die niet meer weggaan, daarvan zijn deskundigen wel overtuigd. Mobiele ontsmettingseenheden worden al geproduceerd, bijvoorbeeld in de vorm van een tunnel waar je doorheen moet, of een complete container. Belgische supermarkten als de Carrefour hebben al zulke containers staan, waarin dan alcoholgel en mondmaskers aanwezig zijn en de winkelkarren worden ontsmet. Ook de lichaamstemperatuur kan daarin opgemeten worden. Als zulke containers of tunnels goed blijken te werken, zullen ze wellicht bij alle (grote) supermarkten komen te staan.

Maar nog steeds zullen de mensen dan in de supermarkt afstand moeten houden. Hoe? Door eenrichtingsverkeer in te voeren? Lastig want klanten vergeten iets en keren dan om in het pad tussen de schappen. Specialisten bekijken al of er systemen bestaan die het verkeer in winkels kunnen reguleren. Een Amerikaans bedrijf heeft een trackingsysteem ontworpen dat toont waar de mensen lopen en op welke afstand van elkaar. Op een scherm wordt dat getoond door rode bolletjes (= te weinig afstand houdende mensen) en groene bolletjes (= de mensen die de goede afstand houden) die bewegen tussen de schappen. Dat systeem vereist dus medewerkers die continu die schermen in de gaten houden. En trackers die de klanten van de winkel krijgen uitgereikt voor ze naar binnen gaan.

Altijd thuis werken?

Een voordeel van de coronacrisis is dat er in Nederland geen files meer staan. Blijft dat zo als we na de crisis weer voluit aan het werk gaan? Je hoopt het, dan zou deze tijd nog iets opleveren. En het zou ook zo kunnen zijn als je nu al de mogelijkheden hoort. Werken kan ook gaan betekenen: de ene dag thuis, de andere dag op de zaak/het kantoor. Of: zoveel mogelijk mensen permanent thuis werken.

Sommige beroepen lenen zich daar totaal niet voor. De dienstverlening in welke vorm bijvoorbeeld. Elke hotelkamer moet elke dag worden schoongemaakt. Iedere patiënt in het ziekenhuis moet elke dag verpleegd worden. Wil je in die beroepsgroepen om en om werken, dan zal je veel meer personeel moeten aannemen. Terwijl je de mensen niet de helft kunt gaan betalen van wat ze nu verdienen.

Hoe dan ook blijft het belangrijk om werkplekken zoveel mogelijk te beschermen. Ook op kantoren dus perspex schermen tussen de bureaus, geen gemeenschappelijke toiletruimtes meer met meerdere cabines, maar alleen afzonderlijke toiletten.

Om thuis te kunnen werken zullen huizen ook aangepast moeten worden. Werken met spelende kinderen om je heen gaat nu eenmaal niet, dat kunnen veel moderne ouders vertellen. En dat betekent dat huizen voortaan standaard moeten worden voorzien van minstens één werkkamer, waar een bureau kan staan en wifi beschikbaar is.

Disco quarantaine 

Dansen in je eigen vakje op de grond. Barkrukken op anderhalve meter afstand. Het zou kunnen, maar er is een zeer belangrijke reden waarom dat niet gaat werken in discotheken, bars en andere locaties waar gefeest wordt. En dat is alcohol.

Zodra er gedronken wordt, gaan mensen los doordat remmingen verdwijnen. Dan lijkt afstand houden opeens veel te koud en afstandelijk. En in je eentje dansen wordt een soort onmogelijkheid.

Maar hoe kan het dan wel? Gelukkig zijn er om te beginnen een aantal voordelen. Discotheekbezoekers zijn doorgaans qua leeftijd geen risicopatiënten. En festivalgangers ook niet, al is dat publiek al wat gemengder qua leeftijd. Goed, maar gevrijwaard zijn zij niet. Dus, zeggen deskundigen, als je al uitgaat of afreist naar een festival (dat er trouwens minstens tot september niet zal zijn), ga er dan maar van uit dat je daar besmet bent geraakt en zet jezelf in quarantaine. Blijf thuis, werk thuis en ontwijk zeker ouderen. En dat alles minstens twee weken.

Misschien vergaat je de lust tot uitgaan dan wel. En experts en virologen zouden nog hun goedkeuring moeten geven aan die aanpak.

Tot er een vaccin gevonden is, wat nog minimaal maanden op zich laat wachten maar ook jaren kan duren, zal een drankje op vrijdagmiddag na het werk tot een gelukzalig verleden blijven behoren. 

Verboden te demonstreren

De tijd dat boze boeren zich op het Haagse Malieveld konden verzamelen om hun eisen kracht bij te zetten, lijkt in een ver verleden te liggen. Demonstreren kan nu helemaal niet meer. Het mag niet meer. Alle coronamaatregelen worden ermee overtreden.

Nu lijkt dat nog niet zo’n probleem, denk je, want men heeft wel wat anders aan z’n hoofd. Nou… niet overal. Onlangs trok in Tel Aviv al een paar duizend man door de straten om te protesteren tegen de strenge coronamaatregelen van premier Benjamin Netanyahu. Op twee meter afstand van elkaar liepen ze toch gezamenlijk.  Als het kan in Israël, dan moet het in Europa toch ook kunnen.

Dan zouden we zelf de discipline moeten opbrengen, want de overheden bemoeien zich er vooralsnog niet mee. Actievoerders moeten het zelf uitzoeken, en de computer helpt daarbij. En zo kan een klimaatmars, zoals die onlangs plaatsvond, inclusief optredens en toespraken, wel doorgaan… online.

Bus in, masker op

We hebben er al een voorproefje van gezien op de tv: in een zitje voor vier mensen in het OV mag straks nog maar één persoon zitten. Naast elkaar zitten mag niet en tegenover elkaar eigenlijk ook niet. Gaan we dat volhouden? En zo ja, volwassenen dan misschien nog wel, maar kinderen… Middelbare scholieren? Lastig.

Mondmaskertjes voor, dat zal gelden voor iedereen ouder dan twaalf in het openbaar vervoer. In de bus, de tram, de trein of de metro. Al is het nut daarvan te betwijfelen, want in andere landen doen ze het nu eenmaal ook zo. Anderzijds: misschien hoeft dat binnenkort om dezelfde reden niet meer.

Corona-zonnen

Mag je nog op het strand gaan liggen zonnen? Moet je dan een masker voor? Of een toegangskaartje hebben? Elke gemeente, van Noordwijk tot Zandvoort, van (de provincie) Zeeland tot Texel, zal zijn eigen maatregelen treffen. Het ene strand is ook anders dan het andere. Breder of langer, daar hangt veel vanaf. Stel dat er een soort golfkarretjes rondrijden waarmee badgasten van het ene – volle – stuk strand naar het andere – lege – verplaatst kunnen worden. En in Italië hebben ze ook al iets bedacht: plexiglazen wandjes tussen de parasols en de ligstoelen. Maar daar kleven toch nogal wat bezwaren aan. Het zou bijvoorbeeld veel te warm worden bij hoge temperaturen en geen wind. De Italianen hebben er overigens nog niet in durven investeren want het is nog helemaal de vraag of het toerisme wel weer op gang zal komen.

Sporten tijdens corona

Ook de ene sport is de andere niet. Neem de afstand: bij voetbal afwisselend dichtbij en veraf, bij tennis altijd met een net ertussen, bij golf kan de afstand met gemak groot zijn, net als bij zwemmen, hardlopen en darts. Om maar eens een paar sporten te noemen.

Golfclubs zijn dan al goed voorbereid op een heropening. Zij hebben ook het voordeel dat alle leden hun eigen stokken hebben. Tennisclubs kunnen ook vrij gemakkelijk weer open. Maar de spelers hebben niet hun eigen ballen. Geen probleem, ballen kun je merken.

Maar dan voetbal. En vooral de kleine beoefenaars daarvan. Want de jongsten mogen alweer, in kleine groepjes, zonder ouders langs de lijn, zonder douches en kleedkamers en zonder kantines ook. Misschien moeten ze de bal voortaan intrappen in plaats van ingooien. En spugen op het veld zal keihard verboden worden.

Voor teamsporten ziet de toekomst er verder niet zonnig uit. Basketbal, handbal… Hoe kan het nog?  Eén bal, een basket… vermijd dan maar eens contact tussen de sporters.

Toekomstig luxueus vliegen

Wie nog in een vliegtuig kan stappen, zal een zeer royale zitplaats hebben. Niet meer opeengepakt zitten met mensen vlak voor, achter en naast je. Nee, je hebt zeker drie lege stoelen om je heen. Luxueus vliegen dus. Kunnen vliegtuigmaatschappijen zich dat dan veroorloven?

Nou, dat zullen ze wel moeten als ze overeind willen blijven. En daarvoor moeten ze allerlei oplossingen bedenken. Boarden op afroep bijvoorbeeld, de ene passagier apart van de andere.

Geen handbagage meer zal een andere maatregel zijn. Terwijl dat dan juist wel zou kunnen omdat er veel minder passagiers meereizen. Een derde van voorheen, is de schatting. Johan Lundgren van Easyjet, met zijn spotgoedkope tickets, schat het toekomstige aantal reizigers per toestel wat hoger in: nog twee derde. Niemand in de midden-stoel. Van zes stoelen blijven zo twee stoelen onbezet. Perspex tussenschermen kunnen ook, of stoelen ‘tegen elkaar in’ zetten.

Ook hier hangt het, net zoals bij de strandtenten, af van de creativiteit van de ondernemers. De baas van Ryanair, ook al een maatschappij met spotgoedkope tickets, wil helemaal niet inkrimpen. Dan kunnen ze niet meer draaien, zegt hij. Dat zou dus het einde betekenen van Ryanair.

Dat zou misschien nog niet zo’n slechte uitkomst zijn in het post-corona tijdperk: het einde van vliegen voor een schijntje. In elk geval een stuk beter voor het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *