De meest bizarre zelfmoorden

Het aantal  geslaagde zelfmoorden zal in 2020 een recordhoogte bereiken.  Daarover zijn onderzoekers in binnen- en buitenland het eens.  Uit onderzoek blijkt ook dat zelfmoord en zelfmoorpogingen toenemen als mensen geen toekomst meer zien. En dat is voor sommigen het geval in deze coronatijd. Een vriendengroep bestaande uit medici, sociaal netwerkers en uitvaartpersoneel  wil via een boek, dat na deze zomer verschijnt, duidelijk maken dat zelfmoord haast altijd onverstandig is. Via dit boek willen ze ook laten zien dat het vaak intelligente en bewogen mensen zijn die de hand aan zichzelf slaan. Ze komen met honderden voorbeelden uit binnen- en buitenland. De opbrengst van het boek gaat naar een landelijke voorlichtingscampagne om zelfmoord tegen te gaan.  

Juli 1927 – Saratago-Lakes, New York.  John Dempsey, de 38-jarige broeder van bokslegende Jack (foto), heeft zijn vrouw Edna, 21 jaar oud, doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd. Onmiddellijk nadat hij het drama vernam, verliet Jack Dempsey de oefenring, begaf zich naar de plaats waar het drama zich had afgespeeld en identificeerde de lijken. Hij besliste dat zijn broeder begraven zou worden in zijn vroegere woonplaats Saltlake City, terwijl zijn vrouw ergens anders begraven zal worden. De hospita van het Edna vertelde aan de politie dat zij met het slachtoffer op straat stond te praten toen John eraan kwam. Hij zag eruit alsof hij gedronken had. Edna volgde John naar binnen. Een paar minuten later klonken schoten. Het paar was sinds een jaar gescheiden. De vrouw wilde niet hebben dat John wist waar zij en haar zoontje van twee jaar woonden.

November 1930 – In Vaux heeft een zestigjarige koopman zelfmoord gepleegd door zich op te hangen, aangezien hij door het echtscheidingsproces, waarin hij gewikkeld was, een dezer dagen van zijn vrouw gescheiden zou worden. Hij pleegde zelfmoord op de dag dat de rechter de zaak zou behandelen, en regelde zelf voor zijn dood alle formaliteiten en bijzonderheden. Hij regelde zijn begrafenis, liet mededelingen van zijn overlijden drukken, die hij zelf aan zijn vrienden adresseerde, bestelde een kist en begaf zich naar de geestelijke ter plaatse om zijn begrafenis verder te regelen. Toen de katholieke geestelijke hem mededeelde dat zelfmoordenaars uit de kerk worden uitgesloten en dus ook geen kerkelijke begrafenis kunnen krijgen, schreef de man eigenhandig op de gedrukte kaarten “geen kerkelijke plechtigheid”. Vervolgens begaf hij zich naar zijn slaapvertrek, waar hij zich ophing.

November 1959 – Twee meisjes uit Hamburg, Hannelore L. en Viktoria W., hebben samen zelfmoord gepleegd, door zich uit de veertiende etage te storten van een flatgebouw waarin een van hen woonde. De politie gelooft dat de meisjes tot hun daad gekomen zijn door dweperij met de Amerikaanse filmster James Dean. Dean kwam vier jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven. De meisjes hebben voor hun ouders een briefje achtergelaten, waarin zij “Jimmy roept ons” schreven. De meisjes hebben alle films van Dean vele malen gezien en de muren van hun slaapkamer gingen schuil onder zijn foto’s. Een van de meisjes had de letters J. D. op haar arm laten tatoeëren.

Februari 1962 –  Een Londense jury is tot de slotsom gekomen dat een ziekenbroeder zijn vrouw met een hamer heeft vermoord, het lijk in stukken heeft gezaagd en vervolgens in een fabrieksoven heeft verbrand. Enige dagen na zijn daad pleegde de moordenaar, de 35-jarige Ernest Elmes, zelfmoord door zijn hoofd in een gasoven te steken. De man werkte bij de eerste hulpdienst en was in zijn vrije tijd stoker in een fabriek. Uit getuigenverklaringen bleek dat de man zijn vrouw op overspel had betrapt. Enige dagen later had een vrouw in de fabriek gemerkt dat Elmes de oven opstookte. Op haar vraag waarom het zo stonk, zei de man, dat hij oude zakken aan het verbranden was. Na de zelfmoord van Elmes vond de politie bloedvlekken in de slaapkamer en de keuken van het echtpaar. Zij bleken van de bloedgroep van mevrouw Elmes. Mede uit de in de oven gevonden asresten is de toedracht gereconstrueerd. 

November 1971 –  In de gevangenis van Texas heeft een jongen van veertien jaar, die wegens herhaald schoolverzuim ‘gevangen’ was gezet, zelfmoord gepleegd. Het kind, Jerome Price, was in de districtsgevangenis opgesloten omdat hij volgens de schoolinspectie zeventien schooldagen had verzuimd.

Zaterdagochtend was het kind voor de rechter verschenen. Ondanks smeekbeden van zijn moeder, besloot de rechter hem weer naar de cel te zenden, “in de veronderstelling dat die ene dag extra hem goed zou doen”. Later op de dag bleek bij controle dat hij zich had verhangen.

Een tragische bijzonderheid is dat Jeromes vader, Julian Price, tien jaar geleden in dezelfde cel en op dezelfde wijze zich van het leven had beroofd. Hij was opgesloten op beschuldiging van moord op zijn moeder en een neef.

Juli 1972 –  Een 31-jarige man uit Göppingen in de Westduitse deelstaat Baden-Württemberg heeft een week lang met een kogel in zijn hoofd rondgelopen. Volgens de politie had hij uit liefdesverdriet zelfmoord willen plegen. Pas na drie dagen zocht de man een dokter op, die hij vertelde dat hij was gevallen. Bij een röntgenonderzoek ontdekte de arts de kogel. De man bestreed echter dat er een schot was gelost en ging op eigen verantwoording weer naar huis. Een week na het schot, toen de man over zware hoofdpijn klaagde, verwees de dokter hem naar een ziekenhuis. Hier gaf hij pas toe dat hij zelfmoord had willen plegen. Twee weken later deed hij opnieuw een poging en deze keer lukte het wel.

September 1972 –  In het Westduitse Dieburg heeft een 48-jarige instrumentmaker zich op ongewone wijze van het leven beroofd. De man was niet meer in staat zijn hypotheekschulden af te betalen en heeft zich omgebracht met een zelfgemaakte guillotine, zo heeft de politie van het nabijgelegen Darmstad meegedeeld. De man maakte de guillotine met als onderdelen het mes van een papiersnij-apparaat, een houten aambeeld, een U-vormige ijzeren stang en een ingewikkeld stelsel van katrollen en touwen. Hij bond zich vervolgens op een bank vast en onthoofdde zich eigenhandig in de kelder van zijn nieuwe, met hypotheek belaste, huis.

November 1972 –  Een veertienjarige jongen Thierry heeft in Frankrijk zelfmoord gepleegd, omdat zijn moeder vier maanden gevangenisstraf had gekregen. Ze had enkele jaren geleden in een warenhuis een cheque uitgeschreven, die ongedekt bleek te zijn.

Toen haar zaak diende was ze niet verschenen. Ze had de desbetreffende paperassen niet goed gelezen en begrepen. Zij had het voorts druk met haar acht kinderen. Met haar grote gezin werd generlei rekening gehouden, de straf werd “voorbeeldig ten uitvoer gelegd”, hoewel jaarlijks ongestraft tienduizenden ongedekte cheques worden uitgeschreven in Frankrijk.

Nu haar zoon – die op school werd gepest – dood is, werd de moeder direct vrijgelaten, na twee maanden in Amiens te hebben  gezeten. Men schreeuwt van een schandaal in Frankrijk. Het is echter te laat.

Juni 1974 – Sir John Peregrine Henniker-Heaton, wiens skelet door zijn zoon na drie jaar in een rommelkamer in zijn Umdense woning werd gevonden, heeft zelfmoord gepleegd. Scotland Yard heeft dit afgeleid uit een briefje dat Henniker-Heaton in een lege whiskyfles had gestopt en dat naast zijn stoel werd gevonden. Sir John werkte lange tijd bij de Britse Geheime Dienst en heeft in die functie vier bomaanslagen overleefd van Israëlische ondergrondse groepen tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog in Palestina. Henniker-Heaton was 68 jaar toen hij verdween. De ex-agent had tegen zijn vrouw gezegd dat hij een borrel ging drinken in zijn club. Na zijn verdwijning werd een grootscheepse speurtocht op touw gezet. De Britten stellen zich nu de vraag: waarom heeft de politie nooit de woning van Sir John doorzocht, toen hij als vermist werd opgegeven?

April 1975 –  De zeventienjarige Brit Andrew Primhold heeft zichzelf doodgestoken omdat hij in de waan verkeerde dat hij in een weerwolf veranderde. Dat is vastgesteld op een lijkschouwersproces in Eccleshall.

Getuigen vertelden dat Primhold zo door een seance beïnvloed was, dat hij meende bezeten te zijn door een kat. Een vriend, Stephen Williams, verklaarde tegenover de lijkschouwer dat Andrew Primhold hem de avond voor hij stierf had opgebeld en tegen hem had gezegd dat zijn handen en gezicht van kleur veranderden en dat hij dacht in een weerwolf te zullen veranderen. “Hij gromde en zei dat hij zichzelf het leven zou benemen,” aldus Williams.

Het stoffelijk overschot van de jongen werd gevonden, liggend in een plas bloed. Ernaast lag een mes. De uitspraak van de lijkschouwer was: zelfmoord.

Mei 1976 – De Amerikaanse senaat heeft besloten dat 1.250.000 dollar smartengeld moet worden betaald aan de nabestaanden van de militair Frank Olson die in 1953 zelfmoord pleegde nadat hem, buiten zijn weten, LSD was toegediend. De LSD was Olson toegediend in het kader van een CIA-experiment. Olson wist dat de inlichtingendienst experimenteerde, maar dat hij zelf LSD toegediend had gekregen, werd hem pas twintig minuten later meegedeeld. Olson moest opgenomen worden in een psychiatrische inrichting. Enkele dagen later pleegde hij zelfmoord. Olson liet vrouw en drie kleine kinderen achter.

April 1977 – De conciërge van een groot huis vol mensen in de Magenta-straat in Parijs was een brave vrouw. Enkele jaren geleden stierf in het huis één van de bewoners, een neurasthenicus, voor wie de conciërge zorgde als voor een kind. De man pleegde zelfmoord en liet in zijn kamer een testament na, luidende: “Ik ben het leven beu; ik laat alles na aan mijn conciërge.” Maar dit alles was niet veel: een paar kleine dingen en enkele duizenden franken. Om maar van het gezeur met de fiscus af te zijn, die van het beetje geld toch niet veel zou overlaten, weigerde de conciërge de erfenis. Er gingen sindsdien enige jaren voorbij, totdat bekend werd dat de neurasthenicus na zijn zelfmoord erfgenaam van een aantal miljoenen was geworden. De conciërge, die nu wel een poging wilde doen om het fortuin te grijpen, vroeg een beroemde  advocaat haar daarbij behulpzaam te willen zijn. Na een boel gedoe verloor ze dat proces. Ze besloot in de voormalige kamer van de neurasthenicus de hand aan zichzelf te slaan. De erfenis verviel aan de staat omdat er geen andere erfgenamen meer waren.   

Augustus 1985 –  De zestigjarige Amerikaanse navigator Paul Bregman, die veertig jaar geleden betrokken was bij de atoomaanval op Nagasaki, heeft zelfmoord gepleegd. Hij hing zichzelf op in zijn woning bij Hollywood. Volgens Bregmans’ zuster leed de navigator al lange tijd aan hevige depressies, die de laatste tijd werden versterkt door de naderende herdenking van de atoomaanvallen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Bregman was navigator op een van de B-29 bommenwerpers, die het toestel met de atoombom voor Nagasaki op 9 augustus 1945 begeleidden. Door de atoombom kwamen in Nagasaki ruim 75.000 personen om het leven. Drie dagen daarvoor hadden de Amerikanen hun eerste atoombom afgeworpen boven Hiroshima.

Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112. Niet in levensgevaar maar wel acuut hulp nodig? Bel 0900-0113 of chat op 113.nl (rode button rechts bovenaan). 24/7 geopend. Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar met deskundige vrijwilligers over praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Je hoeft slechts je (zelfverzonnen) naam op te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *