Column: We worden bestolen

Wat was dat toch lekker voor spaarders, nog maar een aantal jaren geleden, het fijne extraatje dat ze in december vanwege de spaarrente uitgekeerd kregen. Die tijden zijn voorbij. De spaarrente is bijna tot het nulpunt gedaald, waardoor het extraatje van weleer volledig verdwenen is. We ondergaan het allemaal gedwee in ons kleine kikkerlandje, maar de waarheid is dat we keihard bestolen worden.

Laten we beginnen met de simpele vraag: waarom is onze spaarrente verdwenen? Dat antwoord is al net zo simpel, namelijk: het is de bedoeling dat ons vermogen minder waard wordt. Ja, u leest het goed, de hoeveelheid van uw geld moet afnemen. Iets wat zonder rente geheid gebeurt, want we hebben in Nederland ook nog inflatie. De spaarrente was vroeger een compensatie voor deze inflatie, maar nu wordt het geld dat op de spaarrekening staat dus elk jaar weer wat minder waard. Dat heeft Brussel voor ons besloten. Dat doen zij niet alleen om ons te pesten, maar vooral om de Zuid-Europese landen te helpen. Die hebben namelijk behoorlijk wat schulden. Door de spaarrente bijna op nul te zetten, worden niet alleen onze spaartegoeden minder waard, maar ook de Zuid-Europese schulden. En dat is nu net de bedoeling van deze operatie. Onze economieën moeten zodoende meer naar elkaar toegroeien. Met andere woorden: zij worden welvarender, maar wel ten koste van ons. We worden dus gewoon bestolen. En we staan erbij en kijken ernaar.

ECB-voorzitter Mario Draghi heeft al aangekondigd dat de bank voorlopig doorgaat met het huidige beleid. De spaarrente zal de komende jaren extreem laag blijven, wat behoorlijk zuur is voor Nederlandse spaarders. In ons land is de inflatie namelijk opgelopen tot meer dan 2,5 procent in 2019. Zeg maar dag met je handje tegen die mooie spaarrekening.

Als er ’s nachts een inbreker ons huis inloopt en die pikt het geld dat we in een oude sok onder ons bed hebben liggen, hoe zouden we dan reageren? Dan pakken we die dief en willen hem (of haar, dit verhaal moet wel genderneutraal blijven) aan de hoogste boom ophangen. Maar als ‘wijze’ mannen in pak besluiten dat wij ons spaargeld moeten inleveren, dan accepteren we dat met het grootste gemak. Raar. Of ik moet het fout hebben, maar mijn gevoel zegt dat de Nederlander straks gewoon weer massaal op de geijkte partijen gaat stemmen. De toekomst zal het uitwijzen.

Carlo Willemsen

carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *