Column: Vreemde kaartcontrole

Oké, dus blijkbaar vinden we het in Nederland normaal dat vier Marokkanen in burger, in het midden van de nacht, twee vrouwen in de trein om een kaartcontrole vragen. En dan ligt het aan de dames dat zij zich onveilig gevoeld hebben, links Nederland noemt het al discriminatie. Als ik overdag in de trein zit, komt er hooguit één controleur op me af. Duidelijk herkenbaar in uniform. Maar ’s nachts gaan ze dus incognito en ook nog eens in groepen van vier. Stel dat deze heren ter goeder trouw gehandeld hebben, dan nog is het de vrouwen natuurlijk niet kwalijk te nemen dat zij hier geen fijn gevoel bij hadden. Want laten we eerlijk zijn: de misdaadcijfers liegen er niet om. We kunnen allemaal wel heel naïef de kop in het zand steken en nu reageren alsof er niets aan de hand is in Nederland, maar dan houden we onszelf voor de gek.

Als we het verhaal van de vrouwen mogen geloven, hebben we hier bovendien te maken met vier NS-medewerkers die gedrag vertonen van een bedenkelijk niveau en zeker niet de professionaliteit uitstralen die je bij een organisatie als de NS mag verwachten. “Dit waren controleurs, maar dat was voor de vrouwen onduidelijk. De wijze waarop zij werden aangesproken was voor de vrouwen zeer intimiderend. Ze gaven aan dat er openlijk en meermalen wapengerei werd getoond, dat er sprake was van intimiderend verbaal en non-verbaal gedrag en dat de mannen op agressieve wijze hun ‘legitimatie’ toonden. Die legitimatie bevreemdde de vrouwen, omdat zij in vorm en stijl (lettertype) afwijkende geplastificeerde papiertjes te zien kregen. Dat gaf de vrouwen weinig vertrouwen en een onaangenaam gevoel. Toen de vrouwen dat kenbaar maakten, werd gedreigd hen ‘mee te nemen’. Van de-escalatie van de zijde van het personeel, was volgens hen geen sprake. Ook nadat zij geldige vervoersbewijzen toonden bleef de groep mannen de rest van de reis op een voor de vrouwen intimiderende manier om hen heen hangen.”

Is het (naast de veel te overhaaste reactie van Thierry Baudet) niet van belang om ook over dit onderwerp te praten? In ander nieuws: mijn achtjarig zoontje kwam gistermiddag thuis, met de vraag of het klimaat in de toekomst echt zo erg gaat worden. Hij had het over stormen die onze huizen gaan verwoesten. Op school zag hij namelijk een filmpje over Greta Thurnberg, waarin dit gehersenspoelde kind als een ware heldin werd neergezet. Ik vind mijn zoontje veel te jong om nu al te moeten uitleggen dat Griezelige Greta de grootste schande van deze eeuw is. Dat een stel machtswellustelingen ons massaal voor de gek houdt, en daar een kindsoldaat voor inzet, met als doel nog meer macht en geld te genereren. Maar ja, ik word er toe gedwongen. Door het linkse onderwijs. Ik zal er de komende jaren nog een flinke taak aan hebben om al die propaganda uit zijn hoofd te praten. Het kost me steeds meer moeite om vertrouwen in de toekomst te hebben.

Carlo Willemsen
carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *