Column: Sjoemelconstructies

O wat vinden we het allemaal jammer dat Jeroen Pauw gestopt is met zijn talkshow. En tot overmaat van ramp trekt ook Matthijs van Nieuwkerk de stekker uit zijn De Wereld Draait Door. Iedereen leeft mee en gunt de twee presentatoren een frisse, nieuwe uitdaging. Want ja, het is logisch dat de sleur er een beetje in is geslopen bij het tweetal, toch? De waarheid van hun stoppen is echter anders.

Jeroen Pauw wilde best doorgaan met zijn talkshow. Onder één voorwaarde: hij wilde meer verdienen. Meer dan de balkenendenorm. Zijn werkgever, BNNVARA, wilde die norm niet overschrijden. En dus stopte Pauw met zijn talkshow. Vervolgens kwam de NPO en huurde het bedrijf in waar Pauw directeur is, TVBV, om Op1, de opvolger van Pauw, te produceren. Daarnaast beloofde de NOS, net als BNNVARA, nog meer programma’s te bestellen bij TVBV. Samengevat: Pauw stopte omdat hij meer wilde verdienen bij de Publieke Omroep en verdient nu meer bij de Publieke Omroep.

Inmiddels heeft ook Matthijs van Nieuwkerk het afscheid van DWDD aangekondigd. Volgens kwade bronnen vond deze presentator zijn salaris eveneens te laag. Dus is de kans groot dat Van Nieuwkerk een programma bij de NPO gaat produceren. Op die manier komt hij dan toch aan zijn hogere salaris. Een slimme constructie, waar toch bijna niemand om maalt.

Het zijn misstanden waar we in de media maar weinig van meekrijgen. Terwijl het misselijke zaken zijn. Het is prima dat Jeroen Pauw en Mathijs van Nieuwkerk meer willen verdienen, maar niet bij de publieke omroep. Het is namelijk ons belastinggeld waar hun honorariums van betaald worden. Het is al walgelijk genoeg dat die drie zenders zijn uitgegroeid tot pure linkse propaganda-kanalen. Kanalen die werken, want het is een feit dat de meningen die dagelijks op de NPO worden verkondigd, invloed hebben op de denkwijze van de samenleving. Ga die troep lekker bij RTL of SBS maken. Daar betalen de reclameblokken de meuk die dagelijks wordt uitgepoept. Die zenders mogen bieden wat ze willen, daar heeft verder niemand iets mee te maken. Op de publieke zenders dient de balkenendenorm echter gerespecteerd te worden en daar voelen Pauw en Van Nieuwkerk zich om een of andere duistere reden te goed voor. Gelukkig is het bedrog van Jeroen Pauw inmiddels ook bij de vier coalitiepartijen op het netvlies gekomen. In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de deal die het NPO-bestuur maakte met TVBV, het bedrijf van Pauw, voor het maken van de talkshow Op1. Ze willen dat minister Slob een einde maakt aan de Hilversumse ‘sjoemelconstructies’ waarmee publieke omroepen bedrijven van presentatoren inhuren om het wettelijke salarisplafond te omzeilen. Matthijs van Nieuwkerk zal wel balen. Toch maar naar een commerciële zender overstappen?

Carlo Willemsen
carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *