Column: Niet boos zijn op Doutzen

Doutzen Kroes is op Instagram diep door het stof gegaan na het plaatsen van een ‘bedankje’ aan het coronavirus. Volgens het model was het puur om de natuur te eren, maar haar volgers konden het niet zo waarderen. “Ik heb mijn vorige post verwijderd,” zegt Doutzen in een video op haar Instagram Stories. “Ik kreeg boze reacties van mensen die zijn gekwetst door mijn bericht. Dat is nooit mijn bedoeling geweest.”

Natuurlijk gaat het te ver om corona te bedanken, maar ergens snap ik wel wat Doutzen bedoelt. De wereld was de laatste jaren behoorlijk de weg kwijt. Kijk alleen maar naar de jeugd, die vaak verveelt op straat hing, niet beseffende hoe goed ze het hebben. Maar ook aan volwassenen zie je onze huidige verwendheid. Een zo groot mogelijk huis, een zo duur mogelijke auto, alles altijd beter en groter dan de buren. Opscheppen over vakanties, die niet leuk moeten zijn, maar het liefst heel erg ver van huis, naar de meest vreemde (lees: armoedige) landen, als een race binnen de eigen vriendenkring om wie de verste en meeste landen heeft bezocht. Geen vakanties om uit te rusten, maar een stempelkaart die zo snel mogelijk moet worden afgestempeld. Status en geld, daar zijn we volledig de weg in kwijtgeraakt. Door corona worden we wakker. Weliswaar na een lange nachtmerrie, maar toch, het kan geen kwaad om weer met beide benen op de grond gezet te worden. En zeker qua globalisering een flinke stap terug te doen. Want o wat maakt al dat gereis ons kwetsbaar. Ook economisch is het veel beter om in het eigen continent op vakantie te gaan. En dan hebben we het nog niet eens over het milieu.

Zonder uit het oog te verliezen dat deze coronacrisis verschrikkelijk is, en dan met name voor alle overledenen en hun nabestaanden, zorgt dit virus er wel voor dat we allemaal weer snappen waar het in dit korte leventje om draait: gezondheid, liefde en vriendschap. Zonder afgunst, haat of jaloezie. En vooral: zonder statusbelustheid. Hopelijk wordt onze mindset nu blijvend veranderd (en van mij mogen we ook voor altijd stoppen met dat vreselijke handje schudden, vooral op verjaardagen). Dan is corona toch nog ergens goed voor geweest. Precies wat Doutzen in haar post al aangaf. Boos zijn op de Nederlandse schone is dan ook nergens voor nodig. Ze bedoelde het goed.

Carlo Willemsen
carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *