Column: KNVB, luister naar Dirk Kuijt

Mijn achtjarig zoontje is helemaal gek op voetbal. Hij volgt alles. Elke dag bekijkt hij op Flashscore de uitslagen en de standen van alle competities in Europa. Hij baalt er enorm van dat zijn eigen voetbalteam – de onder de 9 van Be Fair – voor spek en bonen speelt. Natuurlijk, de ploeg voetbalt elke zaterdag en dan wordt er keihard gestreden voor de winst. De uitslag wordt echter niet genoteerd, want jaren geleden besloot de KNVB opeens dat alle voetballers van onder de elf jaar, enkel nog voor het plezier mogen voetballen. Uitslagen en standen doen er niet toe. Niet doorhebbende dat de voetbalbond hiermee juist een flinke portie plezier weghaalt.

Voor iedereen, en dus ook voor kinderen, is het leuk om te zien op welke positie jouw ploeg op de ranglijst staat. Net als dat het geweldig is om op zaterdag te strijden voor de winst. En ja, verliezers zijn er ook, maar dat is onderdeel van het voetbal. Wat zeg ik: van het leven. Het is juist goed dat kinderen dat spelenderwijs leren, voordat het straks pubers zijn die bij de eerste de beste tegenslag volledig doordraaien. Het niet bijhouden van ranglijsten in het jeugdvoetbal, is weer zo’n typisch voorbeeld van het linkse Nederland dat bang is voor tere (kinder)zieltjes. Bah. Maar de voetbalbond wil het nog erger maken. Er wordt nu zelfs gesproken om op zaterdag te gaan voetballen zonder de score bij te houden. Dus dat er niet meer gewonnen of verloren wordt. Compleet gestoord. Gelukkig is Dirk Kuijt dat met me eens. In de Telegraaf schreef hij een vernietigende column over de nieuwe plannen van de voetbalbond.

“Ik heb daar als opleider, als oud-profvoetballer én als vader van drie voetballende zonen en een volleyballende dochter, totaal andere gedachten over,” aldus Kuijt. “Ik ben zelf als een echte winnaar opgegroeid en dan ging het niet eens alleen om voetbal. Of je nu aan een spelertje van zes jaar of een speler in mijn junioren-elftal bij Feyenoord vraagt wat het leukste is in het voetbal, zeggen ze allebei: plezier hebben. Vraag je daarna wanneer ze plezier hebben, dan zegt zo’n speler: Als ik win… Ik heb het gevoel dat er een stuk plezier bij de jeugd verdwijnt als je dit van ze afneemt. Sommige wetenschappers vinden dat je de druk moet wegnemen bij de jeugd, maar de wereld vergaat niet als je verliest. Denk je dat Cristiano Ronaldo en Lionel Messi nooit verloren hebben? Die hebben ook genoeg wedstrijden verloren voordat ze prijzen gingen winnen. Dat is het mooie van sport. Zelfs de allerbesten op aarde weten wat verliezen is.”

Amen. Kuijt heeft volkomen gelijk. Wat is de volgende stap? “Jantje, noem eens  een dier dat met de letter A begint.” Jantje denkt even na en roept dan: “Nijlpaard.” Waarop de juffrouw zegt: “Prima, rekenen we ook goed.”

Nee, dit is een bijzonder slecht plan van de KNVB. De voetbalbond moet heel snel wakker worden en de ranglijsten bij het jeugdvoetbal weer gaan invoeren. Ik weet zeker dat het de kinderen juist extra veel plezier oplevert. En dat is tenslotte waar het allemaal om draait. Van mij zullen ze het niet zo snel aannemen, maar hopelijk wordt er wel geluisterd naar Dirk Kuijt. Als iemand het kan weten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *