Column: Het Chinese virus

Oké, we kunnen in deze tijd van lange tenen en racismeroepers dus niet eens meer een pandemie hebben, zonder dat er mensen zijn die zich beledigd voelen. Toen Donald Trump het over het Chinese virus had, werd hij meteen weer als racist bestempeld. Feit is echter dat corona uit China komt. En dat ze met hun virus de hele wereld besmet hebben. Feit is ook dat vele andere virussen vernoemd zijn naar de plek waar ze vandaan komen. De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo. Zika naar het Zikawoud. En dan hebben we nog de Spaanse griep (toegegeven, later bleek de eerste uitbraak niet uit Spanje te komen, toch punten voor de intentie), het West-Nijlvirus en de Mexicaanse griep. Het is tevens een feit dat China wel vaker aanstichter van een virusuitbraak is.

Het land heeft bovendien een kwalijke rol gespeeld bij het stilhouden van corona. Ze zouden nu dus hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat doe je niet door op koopjesjacht te gaan om in de verwoeste economieën voor spotprijzen bedrijven op te kopen. Dat doe je door zonder eigenbelang een programma op poten te zetten om de economieën weer op gang te krijgen.

Het zou volkomen redelijk zijn om een onafhankelijk onderzoek te eisen voor een virus dat honderdduizenden levens heeft geëist en de wereldeconomie heeft platgelegd, maar China verleent geen medewerking. Het land is uit op werelddominantie. Dat bereiken ze door de rest van de wereld steeds afhankelijker van China te laten worden, wat momenteel uitstekend lukt. Dan heb ik het niet alleen over goedkope Chinese pakketjes die massaal worden besteld, waardoor onze eigen ondernemers omvallen, maar ook over de grondgebieden die het land wereldwijd steeds meer in het bezit krijgt. De Aziaten hebben al havens in Griekenland, Italië en heel veel grond in Afrika. Op dit moment heeft China geïnvesteerd in meer dan veertig havens langs de route naar Europa. Langs de Oost-Afrikaanse kust, in Pakistan en Sri Lanka, in Griekenland en in het Belgische Zeebrugge. Het is in elk geval duidelijk dat we China niet moeten onderschatten. Het land is niet bepaald de onschuld zelve en kan met alle macht die het inmiddels krijgt, ook in de toekomst voor het nodige gevaar zorgen. Wat wij daaraan kunnen doen? Om te beginnen niet meer al die goedkope zooi, vaak ook nog van slechte kwaliteit, van AliExpress bestellen. Denk verder dan je neus lang is, en niet alleen aan de eigen portemonnee. Steun de eigen ondernemers en maak China niet nog machtiger dan het al is.  

Maar eerst uit deze crisis komen. Nu ben ik geen econoom, en ik hoor het graag als ik het fout heb (een zeldzaamheid, al gebeuren er soms gekkere dingen), want het zal vast veel te simpel gedacht zijn, maar mij lijkt de oplossing heel eenvoudig: met de rest van de wereld de koppen bij elkaar steken en China verantwoordelijk stellen voor de geleden schade. Als iedereen mee doet, staan we sterk. Wil het land niet betalen, dan strepen we met z’n allen de schulden weg die we bij China hebben. Iets waar Trump al mee heeft gedreigd. Van dat geld kan iedereen gecompenseerd worden, tot de laatste cent, want geen enkele Nederlander mag financiële schade hebben – laat staan failliet gaan of werkloos worden – van deze ‘intelligente’ lockdown, waar niemand iets aan kan doen en die naar mijn bescheiden mening erger is dan de kwaal. Natuurlijk, we moeten een beetje afstand houden, hoesten in de elleboog en geen massa-evenementen houden. Vooral die grote groepsbijeenkomsten hebben voor de huidige pandemie gezorgd. Niet een bezoek aan de kapper of een drankje op een terras. Grote evenementen moet je stilleggen, maar niet je gehele maatschappij. Dat mensen opgesloten werden in hun eigen huis, zal, denk ik, over tientallen jaren ‘één van de grootste schandalen sinds de Tweede Wereldoorlog’ worden genoemd. Inclusief de verklikkers die hun buren aangaven, omdat die ‘stiekem’ wat mensen op visite hadden.

Het is een schande dat er mensen door de genomen maatregelen in de WW belanden. De overheid heeft een grote schuld bij al deze lockdown-slachtoffers. Zij mogen niet afgescheept worden met een uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon, maar hebben recht op een volledig doorbetaald salaris. Inderdaad, ‘recht’. Het kan niet zo zijn dat zomaar alles van je afgepakt wordt, zonder dat je daar ook maar enige schuld aan hebt. De overheid stuurt de rekening maar door naar Azië. Je weet wel, naar dat land waar ze honden en vleermuizen eten. En dat verantwoordelijk is voor het coronavirus Chinese virus.

Carlo Willemsen
carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *