Column: Deugen voor biomassa

‘Dit is een historische dag in Waddinxveen’, zo sprak gister een wethouder. ‘Wij zijn de eerste plaats in Nederland waar de bouw van nieuwe biomassacentrales verboden wordt. We houden het bij de drie waar al een vergunning voor gegeven is.’

Wat is de overheid toch goed in manipuleren. Ook de gemeentes. In Waddinxveen worden drie biomassacentrales gebouwd en daar is volop weerstand tegen. Terecht, want biomassa is de grootste schande van deze tijd. De protesten hebben tot het bovengenoemde besluit geleid. We houden het bij drie. Terwijl de protesten juist bedoeld waren om deze drie centrales tegen te houden. De gemeente vertaalt de stem van het volk weer op zijn eigen manier. Zij willen nog altijd goedkeuring geven aan drie biomassacentrales, maar, zo zeggen ze trots, ‘meer is niet langer toegestaan’. Zo. Klaar. Het volk is weer tevreden. Niet dus.

In veel landen worden kolencentrales in rap tempo omgebouwd tot biomassacentrales. Ook in Nederland. Nu al bestaat de helft van onze ‘duurzame energie’ uit biomassa. Biomassa is eigenlijk niets anders dan het verstoken van hout en zaagsel. Dat onder meer wordt geïmporteerd uit Estland, de VS, Rusland en Canada. Biomassa stoot meer CO2 uit dan kolen en gas, maar wordt volgens de definities van het Parijs-akkoord bizar genoeg wél als duurzaam aangemerkt.

De toename van al die biomassacentrales leidt tot zorgwekkende ontbossing: miljoenen extra bomen moeten worden gekapt en verdwijnen bij ons in de kachel. Alleen al de geplande biomassacentrale in Diemen verstookt per jaar 18.000 voetbalvelden aan bos. Op een gegeven moment zijn de bomen op. Het aanbod van biomassa kan vanzelfsprekend niet ongelimiteerd blijven groeien. Op internet verscheen onlangs een hartverscheurend filmpje van een vrouw in Amerika, die huilend laat zien hoe grote gedeeltes van een bos al zijn verdwenen, zodat wij hier in Europa de deugmens kunnen uithangen. ‘Stop ermee’, smeekt ze in de camera. ‘Jullie doen ons iets aan, maar willen dit niet in jullie eigen omgeving.’

In Waddinxveen halen ze hun schouders op. Lekker belangrijk wat zich daar in Amerika afspeelt. Wij gaan fijn beginnen met de bouw van drie centrales, want dat is zogenaamd zo duurzaam. Dat de omliggende wijken een regen van fijnstof over zich heen gaan krijgen en dat bossen ervoor verdwijnen, maakt de linkse wethouders niet uit. Zolang ze maar lekker kunnen deugen. Dé ziekte van deze tijd.

Carlo Willemsen
carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *