Column: De zoveelste leugen

Op deze plek al voorspeld, maar natuurlijk was de belofte van Rutte – ‘We laten u niet in de steek’ – zijn zoveelste leugen. Ja, als je een multinational bent, dan staat de politiek te dringen om je te helpen. Maar dat geldt niet voor ZZP’ers en het MKB. Die mogen het letterlijk uitzoeken.  

Ik ken ondernemers die in deze coronatijd een omzetdaling hebben van minstens veertig procent. En toch geen recht op de regelingen hebben. Ja, ze krijgen 4000,- euro, daar moeten ze het mee doen.  Net als dat bepaalde ZZP’ers met 1000,- euro worden afgescheept. Alsjeblieft, doe er wat leuks mee. Terwijl zo’n zelfstandig ondernemer ook zijn of haar huur of hypotheek moet betalen. En ook een gezin heeft dat elke dag te eten wil hebben. De werkelijke omzetdaling wordt totaal niet gecompenseerd. Een bedrijf heeft kosten. Heel veel kosten. Die zijn volledig op de omzet gebaseerd. Die kosten gaan door, ook nu de omzet zo gigantisch is gedaald. Een fooi van 4000,- euro maakt dit allesbehalve goed. Het is een belediging, een reden om dit kabinet voor de rechter te slepen.

De gemiddelde Nederlander heeft geen flauw benul van wat er allemaal op de achtergrond gebeurt. Die leest de krantenkoppen, ziet Mark Rutte in het NOS Journaal een mooie speech geven en hoort in het nieuws over al die regelingen voor bedrijven. Die Nederlander is tevreden over ons staatshoofd. Wat houdt hij zijn hoofd toch goed koel, wat toont hij zich een echte leider en hoe goed is het dat al die miljarden aan bedrijven worden uitgedeeld. De werkelijkheid is minder mooi, behalve als je net zo groot bent als de KLM. De waarheid is ook dat het Rutte zelf is die ons in deze crisis heeft gestort. Een feit dat overigens voor alle Europese regeringsleiders geldt. Ondanks waarschuwingen in januari om de grenzen richting China te sluiten, vond onze minister-president dat niet zo nodig. De kans dat het coronavirus naar Nederland zou komen, was immers bijzonder klein. Sterker, ons kabinet besloot onze mondkapjes massaal naar China te sturen, waardoor we nu zelf een groot tekort hebben. Regeren is vooruitzien, visie hebben. Wat dat betreft was dit besluit illustratief voor de wijze waarop in Nederland politiek wordt gevoerd. Als een kip zonder kop, zonder blik op de toekomst. Toch zie ik maar weinig kritiek in de media. Rutte speelt de grote staatsman en lijkt er mee weg te komen. Hij komt zelfs sterker uit deze crisis. Mijn grote nachtmerrie is dat hij – mede mogelijk gemaakt door corona – volgend jaar gewoon weer herkozen wordt. Mocht dit zo zijn, dan verdient Nederland niet beter. Dan zijn we een kritiekloos volk geworden.   

Terwijl ook de lockdown, en dus de economische crisis, totaal onnodig is. Dat we in maart een uitbraak hadden, komt slechts door enkele brandhaarden. Noord-Italië, waar niet geheel toevallig heel veel Chinezen wonen en werken, en in ons eigen land Brabant, omdat veel carnavalsvierders in Noord-Italië zijn gaan skiën. De kappers, om maar een voorbeeld te noemen, hebben hier geen enkele schuld aan. Die hebben niemand besmet. Dat de kappers zo lang hun tenten moeten sluiten, is zwaar overtrokken. Geef die mensen desnoods een mondkapje. Maar ja, dan hadden ze die niet allemaal naar China moeten sturen. Laat iedereen die zich ziek of verkouden voelt, thuisblijven. Schud geen handen en hoest en nies in de elleboog. Als iedereen zich aan deze basisregels houdt, kan de economie gewoon weer ‘open’. Het middel mag nooit erger zijn dan de kwaal en dat is het nu duidelijk wel.  

Carlo Willemsen

carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *