Column: De ironie van boze onderwijzers

De onderwijsbonden hadden dit jaar woensdag 6 november uitgeroepen tot een landelijke stakingsdag. Ze willen dat het kabinet meer geld op tafel legt om de problemen in het onderwijs aan te pakken. De AOb en de andere bonden eisen in een gezamenlijke verklaring een ‘fatsoenlijk salaris, voldoende collega’s en minder werkdruk’ op basisscholen en middelbare scholen.

“Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot dat dagelijks klassen naar huis worden gestuurd,” zegt de AOb. “Onlangs werd zelfs bekend dat een school in Amsterdam permanent moet sluiten. Ook in het voortgezet onderwijs loopt het docententekort op.” AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen zegt er ‘echt veel meer collega’s nodig zijn’. “En om dat te bereiken moet het werk weer aantrekkelijk worden.”

In juli eisten de vakbonden en werkgevers al een noodpakket ruim 420 miljoen euro voor het primair- en voortgezet onderwijs. Maar volgens de bonden is na Prinsjesdag duidelijk geworden dat ‘dit kabinet niet wil investeren in onderwijs’. Vooropgesteld, ik ben het eens met de docenten. Het is één van de belangrijkste beroepen van Nederland. Het is waanzin dat iemand die op mijn geld past, veel meer verdient dan degenen die op mijn kinderen passen. Het lerarentekort is één van de grootste problemen van deze tijd, dus moet het vak weer interessant gemaakt worden. Punt.

Dat gezegd hebbende, vind ik de onvrede van docenten ergens wel ironisch. De meeste onderwijzers zijn namelijk uiterst links en het zijn juist die linkse hobby’s (immigratie en nu klimaat) die ervoor zorgen dat er steeds minder geld is, waardoor ook op het onderwijs bezuinigd wordt. Want dat is inmiddels hartstikke duidelijk: het geld is op. Verspild aan idealisme. Er moet een keuze gemaakt worden. Ook door leraren (kiezers). We kunnen niet én iedereen maar barmhartig binnenlaten, én ons sociale stelsel behouden, én dan ook nog eens volop geld naar onderwijs en zorg pompen. Tijd om het idealisme (eindelijk) in te ruilen voor realisme en ons eigen land – en dus ook het onderwijs – eens flink in orde te maken. 

Carlo Willemsen

carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *