Column: Beter handhaven

Het ging her en der weer flink mis op Oudejaarsdag, waardoor de roep om een vuurwerkverbod nog harder toeneemt. Ik ben tegen zo’n verbod, maar raakte op 31 december wel licht aan het twijfelen. Ik woon in Waddinxveen, waar die dag een heus ‘Project X’ plaatsvond. Een of andere pipo op Facebook, met 6000 volgers, had opgeroepen om met z’n allen naar mijn dorp te komen, om de boel daar in de fik te steken. Het gevolg was dat ruim tweehonderd jongeren door mijn straat marcheerden.  Zich oppermachtig voelend, wat ze met die hoeveelheid ook waren. Zeker aangezien er geen politiemacht in Waddinxveen is.

De groep jongeren, van wie meerderen bivakmutsen droegen, richtte behoorlijk wat schade aan. De postbode stond te huilen, nadat deze de nodige vuurwerkbommen naar het hoofd geslingerd kreeg. De motoragent die kwam aanrijden, werd vervolgens op een massaal ‘homo, homo, homo’ getrakteerd. En niemand durfde in te grijpen, ook de politie niet. Uiteindelijk is de ME naar Waddinxveen gekomen om de rust te doen wederkeren. Eind goed, al goed.

Het deed me nadenken over een vuurwerkverbod. Aan de ene kant wil ik dit soort taferelen niet nogmaals in mijn wijk hebben. Dus is mijn eerste gedachte: verbieden die zooi. Maar dan denk ik wat langer na en besef dan ook hoe saai het zou zijn als we om twaalf uur niet al dat schitterende siervuurwerk in de wijk zouden hebben. Ja, we kunnen dan naar een vuurwerkshow gaan, maar dat is niet hetzelfde. Oud en Nieuw hoort wat mij betreft in eigen huis. Met de familie en buren en dan om twaalf uur in de voortuin – of vanachter het raam – naar het vuurwerk kijken.

Bovendien, we hebben gewoon uitstekende regels. Illegaal vuurwerk is verboden en het legale spul mag pas op Oudejaarsavond worden afgestoken. De regels zijn het probleem niet. Het probleem is dat er niet gehandhaafd of gestraft wordt. Wie op 31 december voor 18.00 uur vuurwerk afsteekt, dient een fikse boete te krijgen. Wie niet luistert naar oom agent, moet worden opgepakt en pas de volgende morgen als de zon weer opkomt, worden vrijgelaten. Dan is het heel snel afgelopen met al dat geknal op Oudejaarsdag en de dagen ervoor. Zeker als daar ook nog een flinke boete bovenop komt. Mensen die in het bezit van illegale knallers zijn, dienen eveneens hard te worden aangepakt. En dan hoort het geen mallemoer uit te maken of de groep uit tweehonderd man bestaat. Inpakken en wegwezen met dat tuig. En als we dan toch een verbod gaan invoeren, laat het siervuurwerk daar dan alsjeblieft buiten. Dan steken we bij de jaarwisseling enkel en alleen dat nog af. Dat is immers toch het mooiste en de reden om na twaalven de straat op te gaan.

Ik was bijna om, dankzij een vervelende ervaring op 31 december, maar ben weer bij zinnen gekomen. Vuurwerk moet blijven. Met een beetje hardere hand kan het normale gedeelte van de bevolking gewoon nog blijven genieten van een prachtig Oud en Nieuw, zoals dat al decennia lang gebeurt. Qua handhaving moet er dan wel een boel veranderen.

Carlo Willemsen
carlo@teampress.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *